Sustainability Program

Universitas Multimedia Nusantara was established in 2006 with a campus located in Kelapa Dua Summarecon Serpong,Tangerang Regency.

The university was established on November 20th, 2006. Its education focus is in the field of information and communication technology (ICT). The university was founded by Kompas Gramedia Group[1]a leading business group engaged in mass media, publishing, printing, bookstores, hotels, and educational services. As the founder, Kompas Gramedia supports UMN not only in terms of providing physical facilities but also teachers and internship facilities for its students.

To achieve energy efficiency and a comfortable environment for all the activities, UMN applies several concepts in the New Media Tower and PK Ojong – Jacob Oetama Tower buldings:

1. Building Orientation

The orientation of the building is chosen based on the trajectory of the sun. Running lengthwise from east to west helps minimize sun exposure to the buildings. This allows buildings with classrooms on the north and south side to be less exposed to sunlight as opposed to the service areas on the west and east side.

2. Double Skin Facade

The sheath of the building consists of two layers. The inner shell is a wall made of m-system panels and plaster with a thickness of 13 cm with windows of clear 8 millimeters thick glass covering almost the entire wall. 

The outer shell is made of perforated aluminum panels with some areas having larger holes. The perforated panel area serves as a shade and reduces the heat that enters the building, while the holes in the panels bring sunlight in the rooms during the day.

3. Natural Ventilation

New Media Tower building and PK Ojong – Jakob Oetama Tower building maximize natural ventilation function to reduce the use of air conditioning. The 1st floor is used as a student activity center designed with an open concept to allow air circulation in all areas. This keeps the area quite comfortable even with no air conditioning. The air in the corridor area flows from the outer shell holes of the building, so the corridor area on each floor still feels comfortable even though it does not use air conditioning.

4. Natural Lighting

The sunlight provides enough natural lighting and helps to reduce the use of electric lights. Taking into account the use of projectors in the classrooms, the holes in the outer layer of the façade are designed to provide sufficient light so that the teaching and learning process can be done comfortably. On the 1st floor natural light also comes from the sky lights installed in several parts of the 1st floor area.

5. Plants Around the Building
Trees are planted around the building to produce oxygen (O2) and reduce the temperature of air flowing into the building, which results in a comfortable environment. There is a garden surrounding the building on the third floor that serves as a green open space. As it is an open space, students can relax and work while sitting on the grass.

To achieve energy efficiency and a comfortable environment for all the activities, UMN applies several concepts in the New Media Tower and PK Ojong – Jacob Oetama Tower buldings:

1.Building Orientation

The orientation of the building is chosen based on the trajectory of the sun. Running lengthwise from east to west helps minimize sun exposure to the buildings. This allows buildings with classrooms on the north and south side to be less exposed to sunlight as opposed to the service areas on the west and east side.

2.Double Skin Facade

The sheath of the building consists of two layers. The inner shell is a wall made of m-system panels and plaster with a thickness of 13 cm with windows of clear 8 millimeters thick glass covering almost the entire wall.

The outer shell is made of perforated aluminum panels with some areas having larger holes. The perforated panel area serves as a shade and reduces the heat that enters the building, while the holes in the panels bring sunlight in the rooms during the day.

3.Natural Ventilation

New Media Tower building and PK Ojong – Jakob Oetama Tower building maximize natural ventilation function to reduce the use of air conditioning. The 1st floor is used as a student activity center designed with an open concept to allow air circulation in all areas. This keeps the area quite comfortable even with no air conditioning. The air in the corridor area flows from the outer shell holes of the building, so the corridor area on each floor still feels comfortable even though it does not use air conditioning.

4.Natural Lighting

The sunlight provides enough natural lighting and helps to reduce the use of electric lights. Taking into account the use of projectors in the classrooms, the holes in the outer layer of the façade are designed to provide sufficient light so that the teaching and learning process can be done comfortably. On the 1st floor natural light also comes from the sky lights installed in several parts of the 1st floor area.

5.Plants Around the Building

Trees are planted around the building to produce oxygen (O2) and reduce the temperature of air flowing into the building, which results in a comfortable environment. There is a garden surrounding the building on the third floor that serves as a green open space. As it is an open space, students can relax and work while sitting on the grass.

Infrastructure of Multimedia Nusantara University

Multimedia Nusantara University (UMN) campus is located on Boulevard Gading Serpong Road, Scientia Garden, Tangerang, Banten, Indonesia.

UMN has a land area of 80,000 m2. UMN is part of Kompas Gramedia Group.

UMN has 4 buildings at the moment. Building A has a total of 8 floors, all of which are used for the Rectorate as well as study offices and departments in UMN. Building B has 5 floors, which are used for libraries, classrooms, and laboratories. Building C has 12 floors used for classrooms and a basement used as a parking space for 2-wheeled vehicles.  The 12th floor of the C building is used as a “Business Incubator”. Building D has total of 19 floors where the 1st – 5th floors are used for classrooms and laboratories, a basement is used as a car park, and the 19th floor is used for sporting facilities.

Energy Saving Building-waste-1
Waste water (liquid waste)

Waste water in UMN buildings is processed in the Sewage Treatment Plant (STP) using aerobic bacteria. The purpose of the bacteria is to break down the waste in the waste water. The capacity of STP in UMN is 450 m3/day. After the water is processed in STP, it is then further processed in water treatment plant (WTP) using sand filter and carbon filter. Recycled water is reused to flush the toilets, water the plants, and as a filling water for the cooling tower in the air conditioning system.

Solid garbage

In UMN, garbage is separated from the initial disposal into 3 categories: organic waste, inorganic waste, and B3 waste. Every day the garbage is collected by officers, where organic waste is processed into compost in compost processing, inorganic waste is further sorted according to the type, and B3 waste is collected separately and then handed over to a third party for processing.

Energy Saving Building-waste-2
Energy Saving Building-water-1

Water Treatment Plan (WTP)

After being processed in STP, water is then processed in the water treatment plan (WTP). In WTP, water is processed through sand filter and carbon filter, then stored in water ground tank (GWT), and ready to be reused for watering plants, flushing toilet, and as filling water in cooling tower.

Water Conservation

Around the UMN’s New Media Tower building, there are 32 infiltration wells with a size of 1.5 x 3 meters, where rainwater that hits the building is captured and gathered to be returned to the ground.